“La intel·ligència artificial entra a l’oficina!”

Entrevista a Carlos Cosials Ruiz, SEO de l’empresa Integral PLM i director Master Big Data ADE per María Solaní

Carlos Cosials és IoT Senior Business Consultant a l’empresa Integral Innovation Experts i director del Màster en Big Data Science (MBDS) de la Facultat d’ADE de la UIC Barcelona. Hem parlat amb ell sobre el futur tecnològic que ens depara el 2018. Cosials, juntament amb la professora i coordinadora del MBDS de la UIC, Beatriz Martín, ha examinat amb detall el darrer informe de la consultora Gartner, sobre les tendències tecnològiques estratègiques que es desenvoluparan el proper any.

Tots volem saber de quines tecnologies estarem parlant demà. Però no sempre és senzill predir el que està per venir, si, a més, no disposem de tota la informació necessària. Per això, anàlisis com els que realitza Gartner de manera regular són una referència a tenir molt en compte.

La consultora recentment ha publicat la llista amb les 10 tendències tecnològiques més rellevants per 2018. Així, les empreses que les sàpiguen incorporar tenen molt a guanyar en els seus processos de transformació digital. En una conferència pronunciada el passat mes de novembre a la CECOT de la mà de l’ASEITEC, Cosials desgranava l’avaluació de les previsions de Gartner.

De quines eines disposa Gartner per fer les seves previsions?
Els anàlisis de Gartner volen respondre a les tres preguntes que tots ens fem: Quines tendències tecnològiques marquen la diferència? Quin producte o solució dels diferents fabricants és líder? I qui són els millors proveïdors per el meu negoci? Per respondre a aquestes preguntes utilitza el famós Magic Quadrant. Una representació gràfica molt senzilla de la situació d’un producte/empresa en el mercat en un moment determinat.Fragmenta el quadrant en 4 blocs o sectors on representa les principals companyies segons el sector i els seus productes: tecnologies madures, els que comencen a imposar-se i les que tot just despunten.

A més a més, disposa del Hype Cycle que analitza el grau d’adopció de les tecnologies emergents i en fa una previsió en el temps. En aquests moments, per exemple, estaria en el “pic” d’expectatives la intel·ligència artificial.

Recopilant tota aquesta informació, addicionalment, cada any publica la relació de les 10 tecnologies estratègiques més prominents que li serveix d’introducció al seu esdeveniment anual del Gartner Symposium/ITxpo.

A més de la intel·ligència artificial, quines tendències tecnològiques estan marcant actualment la diferència?
A dia d’avui, la Intel·ligència Artificial o, concretament, l’Aprenentatge Automatitzat (Machine Learning en la seva accepció en anglès) està cobrint una part molt important del desenvolupament tecnològic. Les aplicacions ja les tenim al nostre entorn més immediat: el reconeixement d’imatge d’Amazon, els “recomanadors” de les botigues on-line…

Quan fem una compra on-line, i en funció de la compra que fem, des de la mateixa pàgina web se’ns fa una recomanació, aquesta recomanació no ens la fa una persona sinó un conjunt d’algoritmes i tècniques que permeten que les màquines puguin resoldre autònomament una venda amb èxit.

Es tracta de crear programes capaços de generalitzar comportaments a partir d’uns patrons i classificar-los i donar una resposta d’acord amb aquest aprenentatge automatitzat. El cotxe autònom serà, ara per ara, el màxim exponent d’aquesta evolució però també s’està aplicant en la diagnosi mèdica o la detecció de fraus.

En aquesta línia, quin és el producte o solució tecnològica líder?
Les grans plataformes com Google o Facebook, ja han incorporat aquestes prestacions a les seves cerques. I el que és important destacar, no privatitzen les seves solucions, les deixen a l’abast d’altres fabricants.
A Catalunya, tot i que no es disposa de dades oficials, crec que les principals solucions es dirigeixen cap a l’eficiència energètica i cap a l’optimització de la cadena logística. Les investigacions al voltant de les IoT (Internet of Things) seran molt importants en aquest sentit.

Com influirà el desenvolupament de la intel·ligència en el mercat laboral?
Les previsions són bastant decebedores perquè hi ha molts treballs que aporten poc valor i que poden ser fàcilment substituïbles, sobretot en les tasques administratives. La intel·ligència artificial ha entrat a l’oficina! Tot el tema relacionat amb la facturació és fàcilment automatitzable i ve empenyent través de la factura electrònica.

Per exemple, els notaris, i totes aquelles professions dedicades a testimoniar o donar fe, seran fàcilment substituïbles. Amb això, la tecnologia del Blockchain tindrà molt a veure perquè ha demostrat que ja no necessitem reguladors, eliminarà l’intermediari com a regulador. El notari dóna fe d’una acció i com entitat reguladora que certifica ja no tindrà sentit.

La venda de vehicles també està fortament amenaçada. A Noruega, per exemple, SEAT no te concessionaris i tota la venda del seu catàleg ja la fa per Internet.

Quan entres a la pàgina web d’Amazon, no estàs interactuant amb cap persona. No hi ha cap humà prenent decisions. El que hi ha és un robot.

Desapareixeran llocs de treball? No ho sé, però el que està clar és que molts s’hauran de ressituar, s’hauran de reciclar. L’optimització de costos ho exigirà.

El blockchain, o cadena de blocs, està molt unida a la moneda digital. Explotarà la bombolla del bitcoin?
Hi haurà bombolla perquè tal i com es va definir aquesta tecnologia es va dir que només hi hauria 21.000 milions de bitcoins en circulació i això el que està provocant és especulació. Potser no hi haurà inflació però sí especulació perquè estem parlant d’un bé escàs.

En quins àmbits de la nostra vida s’aplicarà el blockchain de forma immediata?
Fora de l’àmbit del bitcoin, de moment serà complicat però tindrà valor amb tot allò que ostenti un valor i es pugui revendre. Això està clar.

Com podem avaluar quin és el millor proveïdor per el meu negoci?
Si parlem de tecnologies madures, el millor sistema serà el de demanar les referències als nostres proveïdors. Per exemple, si parlem d’ERP, que és una tecnologia altament implementada, les referències ens ajudaran a distingir l’empresa que, per la seva experiència, sabrà anticipar-se als meus problemes. Si es tracta d’aplicar tecnologies noves com el Blockchain, doncs caldrà cercar el proveïdor que sigui més agosarat.

Més informació: Conferència de Carlos Cosials

 

PREVISIÓ DE GARTNER – LES 10 TENDÈNCIES TECNOLÒGIQUES ESTRATÈGIQUES DEL 2018

1 – Intel·ligència Artificial
En 2018 es confirmarà una tendència que es prologarà fins al 2020. Ens referim a la posada en marxa dels primers sistemes capaços d’aprendre, adaptar-se i actuar de manera autònoma. I és que els passos que es donin entre 2018 i 2020 seran determinants per a la reinvenció del model tecnològic que, segons les previsions, arribarà de forma massiva en 2025. Ningú podrà escapar-se dels efectes de la intel·ligència artificial, que van des del perfeccionament de les decisions a la creació de nous models de negoci.

2 – Software intel·ligent
L’evolució del programari, entès com la part lògica dels sistemes TIC i per tant incloent programes, Apps, serveis, etcètera, es produirà en ser dotat d’un cert nivell d’intel·ligència. I això no es refereix exclusivament a aquells desenvolupaments en què la IA és imprescindible. També es plantejaran altres usos que serviran perquè els usuaris vegin facilitades les seves operacions. Segons Gartner es tracta d’explorar les aplicacions intel·ligents com una forma d’augmentar l’activitat humana i no simplement com una forma de reemplaçar a la gent.

3- Coses intel·ligents
Quan parlem de Internet de les Coses, aquest “coses” pot comprendre des d’un senzill sensor que pren la temperatura d’un lloc, fins a un complex vehicle connectat. Durant 2018 veurem com la Intel·ligència Artificial comença a arribar a tot tipus de dispositius, dotant-los de la capacitat d’actuar de manera autònoma i, per tant, incrementant substancialment la seva utilitat i fiabilitat.

4- Bessó digital
Un doble o bessó digital seria una representació d’una entitat (persona, procés, empresa, etcètera) del món real. Aquest doble o bessó permetrà explorar l’efecte que podria tenir la presa de decisions, establint una simulació bastant realista (el seu grau de fiabilitat dependrà del volum d’informació pertinent introduïda en el sistema de simulació) dels seus efectes. Estem parlant de sistemes capaços de testar les nostres decisions abans que les prenguem, el que ens permetrà anar més o menys sobre segur i evitar riscos. Gartner creu que les organitzacions implementaran bessons digitals senzills en una primera fase, però després els evolucionaran al llarg del temps, millorant la seva capacitat de recol·lectar i visualitzar les dades correctes, aplicant les anàlisis i regles adequats i responent eficaçment als objectius de negoci.

5- Cloud to the Edge
Amb el Cloud to the Edge o computació a l’extrem, Gartner fa referència a Edge Computing i el tipus d’informàtica on s’aproximen processament, recopilació i lliurament de contingut amb les pròpies fonts de la informació. I ho relaciona amb la informàtica en núvol.

6- Plataformes conversacionals
Les plataformes conversacionals proposen que moltes de les operacions que realitzem amb els sistemes digitals passem a desenvolupar-les directament parlant (ja sigui mitjançant veu o per escrit) amb els sistemes. Una primera instància seria la que ja ofereixen els assistents digitals, als quals, per exemple, podem dir-los que volem escoltar música d’un determinat artista, i automàticament s’inicia la reproducció. La tendència, segons Gartner, és que aquest sistema s’estendrà a altres usos, principalment en entorns professionals, on ja no caldrà aprendre a emprar complexes eines per obtenir la informació i iniciar les operacions que necessitem.

7- Experiència immersiva
Implica realitat virtual i realitat augmentada, però també la denominada realitat mixta. Aquestes tecnologies s’introduiran en les organitzacions i, per exemple, serviran per incrementar la productivitat. Segons Gartner, és el gran salt que necessitava la realitat virtual per deixar de ser vista, per molts, com una tecnologia dirigida exclusivament al mercat de l’oci. Crear espais de realitat combinada o mixta permetrà provar els efectes positius que pot tenir aquesta tecnologia tant en entorns de treball com, molt especialment, en el camp de la formació, anàlisi, les ciències, etcètera.

8- Blockchain o Cadenes de blocs
Des de fa un temps el Blockchain s’ha sumat al grup de tecnologies imprescindibles. Tot i que ha nascut a l’abric del que serveis financers, les seves possibilitats són molt més àmplies. Gartner li veu futur com a plataforma per a la transformació digital a nivell de Govern, de sanitat, de fabricació, de cadena de subministrament o de seguretat, per exemple, per a la verificació d’identitats.

9- Event Driven – Orientació a esdeveniments
La intel·ligència de negoci ha a d’estar en alerta a tot que passa i comptar amb la capacitat d’adaptar-se ràpidament a aquests esdeveniments. Gartner planteja que les solucions tecnològiques més noves serveixen de poc si no som capaços de dotar les empreses de la flexibilitat necessària per tal d’adaptar-se als esdeveniments i a les conclusions que ens ofereixen les solucions d’intel·ligència.

10- Confiança i risc adaptatiu continu
En un món en el que la ciberdelinqüència és cada dia més freqüent, i més i més avançats, també cal centrar-se en la seguretat. Gartner aposta per actuar en temps real, actuar d’acord a les necessitats d’un context concret. Es tracta, en definitiva, de que la pròpia plataforma de seguretat emprada en la infraestructura sigui flexible, ja que una política massa estricta pot suposar una rèmora en la posada en marxa de nous processos, l’adopció del model DevOps o, fins i tot, l’ús de solucions ja raonablement estandarditzades i assentades en el mercat, que poden servir per millorar l’eficiència, la productivitat i la mateixa seguretat.

Publicada el 22 de desembre de 2017 a la secció d’Actualitat de l’associació Aseitec (https://www.aseitec.org/carlos-cosials-tendencies2018/)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s